Κλικάρετε εδώ για να μεταβείτε στο νέο ιστότοπο www.DimitrisStefanakis.gr

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Η αναγνωστική προσέγγιση της Ελένης Κίτσου στο Φιλμ Νουάρ από το diavasame.gr

http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1385_1334#.UV03SqD8ZYk.facebook
Το καλό υπάρχει μέσα μας,
το κακό το επινοούμε από ανάγκη.
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ, μυστικές υπηρεσίες, παρασκηνιακή πολιτική, εμπόριο όπλων, κοσμοπολιτισμός, μονοπώλιο πετρελαίου… Ένας άνθρωπος-σκιά, ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, κινεί τα νήματα της Ιστορίας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όλες οι κρίσιμες συζητήσεις και αποφάσεις για τα κορυφαία γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια Ιστορία λαμβάνουν χώρα μέσα στο μέγαρο της λεωφόρου Ος στο Παρίσι. Από αυτό παρελαύνουν εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και των μυστικών υπηρεσιών. Εκεί «φωλιάζει» επίσης ο παράνομος έρωτας του Βασιλείου με την Ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ.

Ένα μυθιστόρημα με βιογραφικές αναφορές –αφού στην πλειονότητά τους οι ήρωες είναι υπαρκτά πρόσωπα– που αναμειγνύονται με μυθοπλασία είναι το «Φιλμ Νουάρ» του Δημήτρη Στεφανάκη, το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας με ευρύτερο θέμα τον κοσμοπολιτισμό.

Κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο μέρη, έτσι έχουμε δύο αφηγήσεις-ιστορίες που «τρέχουν» παράλληλα. Από τη μια η ζωή του Βασιλείου όπως την αφηγείται ο Μιγκέλ Θαραμπόν, παλιός αναρχικός, στο νεαρό δημοσιογράφο Φιλίπ Τεμπό, και από την άλλη η ιστορία του ίδιου του Βασιλείου, στην οποία ο συγγραφέας δεν περιορίζεται σε απλή παράθεση γεγονότων, αλλά εισχωρεί στην ψυχολογία του ήρωα παρουσιάζοντας τις αιτίες και τα κίνητρα που τον ώθησαν να ενεργήσει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, πάντα στο παρασκήνιο, προκειμένου να πετύχει το όραμά του.

Οι διάλογοι που πρωταγωνιστούν σε όλο το βιβλίο είναι τόσο ζωντανοί που μπορούν να μετατραπούν σε θεατρική παράσταση. Σε πρώτο πλάνο το παρόν του 1939 και το Café de la Paix και σε flash back –στακάτες περιεκτικές σκηνές, που παραπέμπουν σε ταινία– η ιστορία του Βασιλείου από το 1887 και το «γαλάζιο συρμό» του «Orian Express» έως το θάνατό του, μια εξιστόρηση που άλλοτε επιβεβαιώνει τις αφηγήσεις και άλλοτε τις συμπληρώνει…

Το «Φιλμ Νουάρ» είναι ένα διαχρονικό μυθιστόρημα που έχει αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας και αποδεικνύει ότι η πραγματική Ιστορία γράφεται στο παρασκήνιο από «ήσυχους» ανθρώπους, ενώ προς τα έξω βγαίνει μόνο ό,τι είναι προσχεδιασμένο να βγει…

Ελένη Κίτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου