Κλικάρετε εδώ για να μεταβείτε στο νέο ιστότοπο www.DimitrisStefanakis.gr

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη στη Μαρία Τρίγκα για το womland

http://networkedblogs.com/QJfLX  της Μαρίας τρίγκα
Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, που μου προσέφεραν ερεθίσματα για τη γραφή και με “σύστησαν” με την ψαγμένη ανάγνωση, αποφάσισα να του ζητήσω την παραχώρηση μιας συνέντευξης στο womland.
Δεν είχα ιδέα εάν θα ετοίμαζα εγώ τις ερωτήσεις, αλλά ήξερα πως επειδή θαύμασα το μυθιστόρημα “Φιλμ Νουάρ” που με ταξίδεψε εικονικά στο Παρίσι και στη Βelle Epoque, θα χαιρόμουν πολύ αν αποδεχόταν την πρότασή μου o λογοτέχνης που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 για το βιβλίο σου “Μέρες Αλεξάνδρειας” και το Prix Méditerranée Étranger 2011, ενώ ήδη μεταφρασμένα έργα του κυκλοφορούν σε χώρες του εξωτερικού.
alexandria
‘Μέρες Αλεξάνδρειας’
Τελικά, όπως ήλπιζα, η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε, στο καλύτερο timing θεωρώ, αφού αυτή την Πέμπτη 7/11 διοργανώνεται στο Public Συντάγματος, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, η παρουσίασητου νέου του βιβλίου με τίτλο “Άρια. Ο κόσμος από την Αρχή“.
aria
“Άρια. Ο κόσμος από την Αρχή“
Η 7η Νοεμβρίου άλλωστε, θα είναι η πρώτη μέρα κυκλοφορίας του αναμενόμενου βιβλίου, του 3ου μέρους μιας τριλογίας που πραγματεύεται τον κοσμοπολιτισμό. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για τον παλιό κόσμο που χάθηκε μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πόλεμους και για τη μικρή ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται στην σκιά των μεγάλων γεγονότων και τοποθετείται στην Ελλάδα του Μεταξά.
Ας συστηθούμε λοιπόν με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη που μας μιλά για τον ίδιο και τη λογοτεχνία:
1.    Πότε ανακαλύψατε, …πρωτοσυστηθήκατε με το συγγραφέα που υπήρχε πάντα μέσα σας;
Πολύ νωρίς, ώστε να το πάρω απόφαση πως η ζωή μου δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά.
2.    Οι σπουδές σας έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής ταυτότητας, σίγουρα, αλλά κατά πόσον και σε τι νομίζετε πως σας βοήθησαν;
Με βοήθησαν να καταλάβω ότι απεχθανόμουν μια συμβατική καριέρα. Συνεπώς, αν ήθελα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου έπρεπε να ακολουθήσω το πάθος μου για την λογοτεχνία.
3.   Ποια η σχέση σας με το χρόνο; Πόσες ώρες την ημέρα κοιμάστε όταν γράφετε ένα βιβλίο και πόσες στην καθημερινότητά σας; Μιλήστε μας για μια συνηθισμένη μέρα… ένα τυπικό 24ωρο σας. Υπάρχει άραγε;
Νομίζω ότι στη ζωή ενός συγγραφέα έχει μεγάλη σημασία η πειθαρχία κι ένα παγιωμένο ωράριο εργασίας. Για τον ύπνο, δεν είμαι τόσο σίγουρος. Την εποχή που γράφω ένα μυθιστόρημα, κοιμάμαι όσο μου επιτρέπουν οι ήρωές μου.
4.   Τι θεωρείτε πως συντελεί στη μαζική «παραγωγή» βιβλίων και στο ότι πολλοί Έλληνες σήμερα θέλουν να γίνουν συγγραφείς; Ξαφνικά, βλέπουμε όλο και περισσότερους να ανακαλύπτουν το συγγραφέα μέσα τους, και να δηλώνουν συγγραφείς, όποιο επάγγελμα και εάν ασκούσαν μέχρι σήμερα – πετυχημένοι στο χώρο τους, ή όχι…
Η λογοτεχνία μοιάζει με μια όμορφη γυναίκα που την ερωτεύεται όλος ο κόσμος, πολλοί διατείνονται ότι πλαγιάζουν μαζί της, ένας όμως είναι ο πραγματικός της εραστής.
5.   Είναι εύκολο να ζει σήμερα ένας συγγραφέας μόνο από τα συγγραφικά του δικαιώματα, ή αρκετές φορές αναγκάζεται να κάνει και κάτι άλλο; Δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά, αλλά το θέτω ως θέμα στη Ελλάδα του σήμερα και συγκριτικά με το εξωτερικό.
Από την λογοτεχνία δύσκολα βιοπορίζεται κανείς κι όταν συμβαίνει αυτό, πρόκειται προφανώς για μικρό θαύμα.
6.    Ποια είναι η εμπειρία σας από την συνεργασία σας με ξένους εκδοτικούς οίκους και την μέχρι τώρα επικοινωνιακή στρατηγική με την οποία σας έχουν υποδεχτεί στη Γαλλία και άλλες τυχόν χώρες όπου έχουν μεταφραστεί βιβλία σας;
Στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν καλοί και κακοί εκδότες, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με τις ανεπτυγμένες λογοτεχνικά χώρες είναι ότι οι συγγραφείς τους είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, καλύτεροι από τους δικούς μας.
stefanakis
Δημήτρης Στεφανάκης – Συνέντευξη
7.  Πόσο διαφέρει ο συγγραφέας Στεφανάκης από τον Δημήτρη; Λέγεται πως μέσα από τους χαρακτήρες και τη γραφή κάποιου αντικατοπρίζεται ο εαυτός του λογοτέχνη. Συμφωνείτε για τη δική σας περίπτωση;
Δεν νομίζω πως ένας συγγραφέας μπορεί να γεμίσει περισσότερα από ένα μυθιστορήματα δανείζοντας τον εαυτό του και τις εμπειρίες του. Σε διαφορετική περίπτωση επαναλαμβάνεται αφόρητα.
8.  Ποια η σχέση της δημιουργικής συγγραφής με την ψυχανάλυση; Αλληλουποστηρίζονται, …σαμποτάρουν, ή ενισχύουν την αναγκαιότητα η μία της άλλης;
Λέμε συχνά ότι οι μεγαλύτεροι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι υπήρξαν δεινοί ψυχογράφοι. Αυτό εξηγεί ίσως την άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με την ψυχολογία και την ψυχανάλυση, όπως άλλωστε και με την φιλοσοφία και την κοινωνιολογία. Αναγκαστικά, η λογοτεχνία αρδεύεται από όλες τις τέχνες και τις επιστήμες που μπορείτε να φανταστείτε.
9.    Τι θα κάνατε εάν δεν ασχολούσασταν με τη λογοτεχνία; Υπάρχει κάποια άλλη ασχολία που θα επιλέγατε;
Θα μου άρεσε να γίνω πιανίστας, αν και μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκα σοβαρά. Ποτέ όμως δεν ξέρεις…
10.    Ασχολείστε με κάποια αθλητική δραστηριότητα;
Ακολουθώ καθημερινά μια ήπια μορφή σωματικής άσκησης, συντηρώντας το ενδιαφέρον μου  για τις πολεμικές τέχνες.
11.    Πώς εξηγείτε τη στροφή μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων στο ρατσισμό και σε ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις, σήμερα; Είναι άραγε κατά βάθος ίδιον του Ελληνικού Dna, όπως κατά καιρούς έχει αναφερθεί; (Βλ. Αθήνα τον 5 αιώνα Π.Χ., ή Αρχαία Σπάρτη).  
Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές, ή τουλάχιστον δεν είμαστε περισσότερο από άλλους λαούς. Το αντίθετο θα έλεγα. Όσο για την αρχαία Αθήνα ή τη Σπάρτη, θεωρώ ιστορικά αβάσιμο αυτό το χαρακτηρισμό.
dimitris_stefanakis
12.    Μιλήστε μας λίγο για την καταγωγή σας και τη σχέση σας με την ιδιαίτερη πατρίδα σας.
Κατάγομαι από την Κρήτη και τα τελευταία χρόνια την επισκέπτομαι όλο και πιο συχνά, ανακαλύπτοντας σε αυτή ένα κομμάτι του εαυτού μου.
13.    Πώς διασκεδάζετε και ποια μουσική σας ταξιδεύει καλύτερα;
Εξαρτάται την ώρα. Όταν δουλεύω πάντως δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από κλασική ή τζαζ μουσική.
14.    Δεν θα σας ρωτήσω ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας, γιατί σίγουρα θα είναι περισσότεροι από ένας… Θα παρακαλούσα όμως, να μοιραστείτε μαζί μας, εκείνο το βιβλίο που έχετε θαυμάσει περισσότερο και θα θέλατε να το έχετε γράψει εσείς!
Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια βιβλία που θα θέλαμε όλοι μας να τα είχαμε γράψει, όπως για παράδειγμα οι Αδερφοί Καραμάζοφ, ή η Άννα Καρένινα…
15.    Γράφετε ποίηση;
Γράφω, αλλά δεν είμαι και κανένας σπουδαίος ποιητής. Κατά τη γνώμη μου, ένα πράγμα μπορεί κανείς να κάνει καλά κι αυτό όχι πάντα.
16.   Εάν είχατε ένα τζίνι στη διάθεσή σας για μια και μόνο ευχή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άμεσα, τι θα αλλάζατε στη ζωή σας; Tόπο, χρόνο, περίγυρο…, ή κάποιο δικό σας χαρακτηριστικό που θεωρείτε, ίσως, ότι λείπει ή περισσεύει…
Θα άλλαζα τον κόσμο, αλλά αυτό όλοι το θέλουμε κι ας γνωρίζουμε πως είναι ανέφικτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου